Onze waarden

Ecologische herenhemden

Mr. Manchette wil mensen overtuigen open te staan voor eerlijke en ecologische mode, met respect als rode draad, zowel voor de mensen die het katoen telen, de wevers, de ververs en de naaiers en voor het milieu. We gebruiken enkel biologisch katoen of tencel. Door stijlvolle mannenhemden op de markt te brengen willen wij mensen overtuigen open te staan voor eerlijke en ecologische mode, vandaar de slogan: ‘Uncuff your style’.

Biokatoen en eerlijke productie

De hemden zijn gemaakt uit 100% biologisch katoen dat digitaal geprint met ecologische inkten. Dit betekent dat er bij de teelt van het katoen, de verwerking ervan en het kleuren van stoffen geen schadelijke pesticiden of chemicaliën gebruikt worden. Dat is goed voor de arbeiders, het milieu en … jouw huid.

We werken samen met verschillende ateliers, zo dicht mogelijk bij de productie van onze stoffen. Op deze manier houden we de ecologische impact zo laag mogelijk.

De meeste van onze stoffen worden in Portugal geproduceerd. Het katoen is in de meeste gevallen afkomstig uit Turkije of India. Daar is er een groot aanbod aan biologisch geteeld katoen.

Het digitaal printen van onze stoffen gebeurt op 30km van ons productie-atelier. Het bedrijf is gespecialiseerd in verven en digitaal printen van stoffen en de nabewerking van de stoffen. Zowel het verven, printen als de meeste nabewerkingen doen ze op een GOTS-gecertificeerde manier. Dit betekent dat er geen schadelijke chemicaliën gebruikt worden en dat goede werkomstandigheden gegarandeerd zijn. Binnen de ecologische mode zijn GOTS-certificaten de meest gangbare garantie op ecologische en eerlijke producten. Sommige prints worden in Turkije digitaal geprint, ook met GOTS certificaat. 

In Portugal werken we samen met premium shirtmakers in de buurt van Porto. Het is een klein atelier dat  duidelijke stappen zetten naar ecologischere en duurzamere mode. Ze bieden klanten verschillende alternatieven aan om de productie ecologischer te maken, zoals kraagbeschermers uit gerecycleerd karton.

Onze polyester of parelmoer knopen hebben we vervangen door corozo knopen. Ze worden vaak veganistisch parelmoer genoemd. Doordat het natuurlijke knopen zijn, zijn ze biologisch afbreekbaar. Onze corozo knopen worden in de buurt van Porto geproduceerd, op basis van tagua of corozo noten. Het zijn de zaden van de tagua bomen die groeien in Zuid-Amerika. De bomen geven tot 100 jaar lang een zeer hoge opbrengst, hierdoor komen de boeren minder in de verleiding hun land te verkopen. Door voor corozo knopen te kiezen, kunnen we de vraag stimuleren en op die manier bijdragen tot het behoudt van het regenwoud. Wist je trouwens dat corozo-knopen -voor de intrede van polyester- heel gangbaar waren?

We vervingen de gebruikelijke plastic zakken ter bescherming van kledij door banden die gemaakt zijn uit 100% gerecycleerd katoen. Een bedrijf in de buurt van Porto (daar is de textielnijverheid nog heel sterk aanwezig) verzamelt stofresten van verschillende ateliers en het recycleert tot … papier. Dat papier gebruiken we rond onze hemden en zo vermijden we plastieken zakken die de hemden beschermen.

Sociale, eerlijke tewerkstelling

Omdat we ook sociale tewerkstelling in België belangrijk vinden, werken we onder andere samen met het maatwerkbedrijf Ryhove. Zij drukken onze prijslabels op FSC-papier en voorzien die van een gaat, touwtje en sluitspeld.

Ander drukwerk wordt door hun collega’s bij Mirto (Drongen) verzorgd.

sociale prijsetiketten voor onze herenhemden

Iedere collectie trachten we de lat voor onszelf te verhogen. Nog kwalitatievere stoffen, nog ecologischer en nog socialer. We houden jullie graag op de hoogte van de vorderingen die we maken.