Toon sidebar

Waarom zou je voor linnen kiezen?

door An Boone op

Linnen heeft ontelbare voordelen, zowel als je het draagt al in het maakproces. 

Waarom zou je linnen willen dragen? 

Mensen twijfelen soms omdat linnen gemakkelijk kreukt. Het klopt, linnen kreukt gemakkelijker. Al hangt het zeker ook af van hoe fijn het garen is en hoe het geweven is. Bovendien hoeft linnen tegenwoordig niet meer stijf gestreken te worden. Je kan het zelfs ongestreken dragen, met de natuurlijke kreuken erin. Je hangt het dan wel best op een kapstok te drogen. 

Hoe vaker je linnen wast, hoe zachter het wordt. Veel merken wassen het al een eerste keer voor. Maar misschien stop jij je nieuwe kleren sowieso in de wasmachine, dus waarom zou het 2 keer gewassen worden. 

Wil je in de zomer een lichte stof die heel absorberend is? Kies voor linnen. Linnen kan veel meer vocht opnemen dan bijvoorbeeld katoen zonder dat het vochtig aanvoelt op je huid. Het is een ventilerende stof, daardoor voelt je linnen kledij heel koel aan in de zomer. Ideaal voor tijdens een hittegolf. Maar wist je dat linnen daarnaast ook een isolerend karakter heeft, waardoor het ook ideaal is in de winter om lekker warm te blijven? 

Doordat linnen een heel sterke stof is, blijven jouw linnen kleren jarenlang mooi. Dat is goed voor je portemonnee en voor het milieu.  

 Onze collectie linnen hemden, hemdjurken en bloesjes.

Over duurzaamheid gesproken! 

Duurzaamheid is de centrale waarde bij Mr. Manchette. Daarom gaan we voortdurend op zoek naar nieuwe manieren en materialen om jullie hemden, jurken en bloesjes nóg beter te maken voor iedereen die het draagt, maakt en voor onze omgeving.

Maar wat is linnen nu precies? Laten we beginnen bij het begin. Linnen wordt gemaakt van vlas, een gewas waar België bekend om staat. De geschiedenis van de Belgische vlasteelt gaat terug tot in de 14de eeuw. Nergens ter wereld zijn de grond en het klimaat zo optimaal voor de vlasteelt als in België en Noord-Frankrijk. Wel 80% van al het vlas ter wereld komt dan ook van bij ons.

Vlas is een heel sterk gewas met weinig natuurlijke vijanden, zoals ziekten of insecten. Zo zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig om toch een heel mooie oogst te hebben. Dit zorgt ervoor dat er geen gevaarlijke stoffen in de grond of op onze huid terecht komen. De gehele plant kan verwerkt worden tot linnen, er wordt dus niets weggegooid. Het arbeidsproces is wel een heel stuk intensiever dan bijvoorbeeld katoen. Vlas moet eerst weken drogen en roten op het veld om daarna pas verwerkt te kunnen worden. Terwijl katoen onmiddellijk gekuist en gesponnen kan worden tot garens. Dit is dan ook de reden waarom je linnen kleding duurder is. 

Ook is het waterverbruik van linnen ongeveer één derde dan dat van regulier (niet-biologisch) katoen. Het linnen van Mr. Manchette is daarbovenop ook GOTS gecertificeerd. Dit betekent dat niet alleen het linnen vrij is van chemicaliën, maar ook de verf die gebruikt wordt om onze hemden te voorzien van hun zomerse kleuren. Het beste van het beste dus. 

 Onze collectie linnen hemden, hemdjurken en bloesjes.

Winkelmandje cart 0
Bedankt voor uw inschrijving