Katoen is nog steeds de meest gebruikte natuurlijke vezel gebruikt voor kleding.
Wereldwijd hangen meer dan 100 miljoen gezinnen af van de vaak milieuonvriendelijke teelt en productie van deze plant. Bijna de helft van de meest gebruikte pesticiden worden gebruikt binnen de katoenteelt. En tot de 5 meest gevaarlijke voor de mens. Dit lijdt tot een heel hoog sterftecijfers bij de boeren die het katoen telen en de dorpen rondom de katoenvelden.

Gelukkig komt biokatoen steeds meer als alternatief op de proppen. Maar wat maakt biokatoen nu biologisch en een goed alternatief voor conventioneel katoen? Bij biologisch katoen kijkt men in de eerst plaats naar de locatie van de teelt. Daarnaast kiest men resoluut voor een pesticide- en chemicaliënvrij beheer. Door de principes van biolandbouw toe te passen op de katoenplantages wordt een levende bodem gecreëerd, die meer water kan opslaan. Hierdoor moet er minder water verbruikt worden voor de katoenplant. Bovendien is het voor de katoenboeren veel gezonder om te werken op een pesticidevrije katoenplantage. Voor de consument betekent kledij uit biokatoen dat er geen giftige stoffen in de kledij aanwezig zijn waardoor het zacht is voor de huid.

 

Biokatoen is ook niet het enige alternatief voor conventioneel katoen. Mr. Manchette bewandelt ook andere pistes qua stoffen in zijn zoektocht naar een eerlijk en ecologisch alternatief voor stijlvolle mannenhemden. Later zullen we het hebben over enkele andere alternatieven. Dus volg onze pagina en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *